maandag 20 mei 2013

Brabantse Biesbosch

Vandaag ben ik samen met Bastiaan, Jacob, Alber en meneer Molenaar naar de Brabies geweest. Rond kwart voor 3 kon ik in de auto stappen, en op naar de Brabies.
In de polder van Werkendam zagen we nog een groep van 8 bontbekplevieren. Hierna meteen door gegaan naar de noordse nachtegaal. Op de plek aangekomen stonden al veel vogelaars, maar de nachtegaal lied zich niet horen. Omdat de vogel na een paar minuten zijn snavel nog steeds niet open trok, zijn we  maar een rondje in de Pannekoek gaan lopen. Dit leverde nog 3 leplaars, een groep kluten, oeverzwaluwen, gele kwikstaarten, nachtegaal, gekraagde roodstaart en gierzwaluwen op.


                                                                                     Gierzwaluw

Ook zagen we het een en ander aan planten, waaronder deze prachtige avondkoekoeksbloem.

                                                                       Avondkoekoesbloem

Toen we bezig waren met het zoeken van planten, belde de vader van Jacob, dat de noordse nachtegaal weer aan het zingen was. Bastiaan en Jacob zette meteen de sprint in, maar aangezien ik nogal moe was, ging ik maar op mijn eigen tempo. Bij de auto aangekomen hoorde we de vogel al meteen luidkeels zingen, prachtig! Even later liet de vogel zich zelfs nog eens zien!!! De vogel was mooi te zien, maar voor foto's zat hij net iets te ver tussen de bosjes. Maar ik heb nog wel een bewijs plaatje kunnen maken!

                                                                         Noordse nachtegaal

Na de vogel enkele keren gezien te hebben, zijn we verder gegaan naar de fluiter die bij het Boomgat gemeld was. Gelukkig was er nog een andere vogelaar die daar heen ging, en de weg ook wist. Want het is nu niet te doen, overal zijn wegen afgesloten. We stopte bij de Kroonbrug. Maar naar een aantal minuten luisteren, nog steeds geen resultaat. Tot dat Mary en Ed vd Es mij belde, en vertelde dat we verkeerd stonden. Maar na een goede uitleg hebben we de juiste plek gevonden. Bij aankomst zagen we al snel een paartje wielewalen die zich boven in de bomen zo nu en dan lieten zien en horen. Dit was ook de eerste keer voor mij, dat ik de kans kreeg om de vogels op de foto te zetten. Foto is niet geweldig, maar het is te zien :)

                                                                            Vrouw wielewaal

Onder het luisteren, op hoop op de fluiter hoorde we opeens een kwartel vanaf de overkant roepen, leuk!
Na een aantal minuten hebben we toch nog even de fluiter drie keer kort horen roepen!
Ook zongen er nog een spotvogel, gekraagde roodstaart en bosrietzanger.
Omdat de vogel zich niet meer liet horen, zijn we nog even naar het gemaal gegaan. Dit leverde niet veel op, maar ja het is niet anders.
Omdat het al kwart over zes was, gingen we eens richting huis. Langs de we zagen we nog even een mooi mannetje roodborsttapuit die zich mooi liet bekijken.


                                                                               Roodborsttapuit
Omdat bij Werkendam de brug open stond, zijn we nog ff snel een kijkje wezen nemen bij de plassen in de polder. Dit leverde nog jonge kieviten op. Leuk gezicht!

                                                                                Kievits kuikens
Ondaks het natte weer toch nog een prachtige middag gehad, met dan aan meneer Molenaar voor het rijden!

2 opmerkingen: