vrijdag 10 mei 2013

Libellen en vogels in de Zouwe boezem

Omdat ik met me vader a.s. zaterdag een exursie in de Zouweboezem ga geven i.v.m. de nationale vogelweeek, ben ik samen met me pa en onze Vlaamse vriend Ronny eens een rondje door het gebied wezen maken. Rond half 10 stapte we uit de auto, onder luid gezang van een grasmus.
Toen Ronny zijn apratuur had ingepakt, kon de wandelijk beginnen. In de perenboomgaard zaten al 2 putters, die zich tussen de bloezem prachtig lieten bekijken.
Ondertussen zagen we de zwarte sterns van uit de polder op en aan vliegen naar hun nestplaats. Toen de putters op de foto stonden, ging de tocht verder naar de zwarte sterns. Bij de nestvlonders hing al een groep van ongeveer 30 sterns rond.


                                                                                                     Zwarte sterns

Onder het fotograferen van deze vogels zongen op de achtergrond nog kleine karekieten, rietzangers, blauwborst, rietgorzen en sprinkhaanzanger.
Toen we alle 3 plaatjes naar ons wens hadden, konden we weer verder naar het knuppelpad gaan. Langs het pad zagen we opeens 2 libellen vliegen. Toen deze eindlijk zaten konden we ze determineren als smarachtlibel!!!
Helaas zaten ze vrij hoog in de bomen en waren mooie foto's onmogelijk. Bij het kijkscherm zagen we meteen al 4 lepelaars, die even later opvlogen en door gingen.

                                                                                                            Lepelaar

Op de plas zaten vrij veel vogels, waaronder: 3 groenpootruiters, 1 oeverloper, 2 kleine plevieren, 9 smienten, 4 mannetjes zomertaling, 3 slobeenden, 8 wintertalingen, 1 tafeleend en een kruising tussen tafeleend x .............?


                                                                                                            Kruising

Ook vlogen de bruine kiekendieven en purperreigers heen en weer over de rietvelden.

                                                                                                      Purperreiger

Op de terugweg richting het fietspad zagen we opeens dat er al een stuk of 15 smarachtlibellen rond vlogen! En na eens goed zoeken zagen we dat er in de waterkant de een na de andere libel uit zijn huidje kroop! Dit had ik nog nooit gezien. We hebben zeker wel een halfuur lang samen met ander geintreseerde wandelaars deze prachtige insecten bewonderd. Toen we weg gingen telde ik ongeveer 40 smarachtlibellen!!!



                                                                                               Smarachtlibellen

Langs het fietspad richting de kijkhut vlogen ook overal smarachtlibellen. Ook de juffer begonnen actief te worden, waaronder soorten als grote roodoogjuffer, lantarentje en variabele waterjuffer. Bij de kijkhut was het eens tijd voor een lekker bammetje, met als een zingende spotvogel, braamsluiper en tuinfluiter op de achtergrond. Op een gegeven moment zag me vader een boomvalk, leuk! Maar binnen 5 minuten hinger er opeens 10 boomvalken boven ons!!! De vogels waren druk bezig met jagen, wat helaas vele smarachtlibellen het leven koste. Een prachtig spektake om te zien!!!



                                                                                                      Boomvalken

De vogels vingen ongeveer 1 libel per minuut, en dat met 10 vogels is dus wel 10 libellen per minuut! Arma diertjes tog, zijn ze net goed en wel uit hun huidje gekropen, en belanden ze vrijwel meteen in de klauwen van een boomvalk :)
Omdat ik optijd thuis moest zijn voor het leren van me examens, zijn we weer rustigaan richting de auto gegaan.
Onderweg kreeg ik de kan om een tjiftjaf en een blauwe reiger nog wel leuk op de foto te zetten.

                                                                                                              Tjiftjaf
                                                                                                    Blauwe reiger

Omdat Ronny nog nooit op de Kinderdijk is geweest, besloten we om daar nog even gouw een bezoekje te brengen. Wat eigenlijk niet echt iets opmerkelijks opleverde.
Hierna weer snel naar huis gegaan, en de school boeken maar weer eens ingedoken. Maar dan wel met een libellen en boomvalken spektakel achter de rug.








Geen opmerkingen:

Een reactie posten