donderdag 2 mei 2013

Tongplaat en Brabantse Biesbosch.

Vanochtend (01-05) stond Joas al weer om kwart voor 7 voor mijn deur. Samen met mijn broertje Jefta zijn we op de fiets gestapt om bij de Boerenbond Bastiaan en Patrick op te pikken, en daarna meteen door te gaan naar de Biesbosch. Bij het Alblasserbos vlogen al 2 purperreigers over.
Als eerst stond de Tongplaat op het progamma.
Op het fietspad tussen Kop van't land en de Tongplaat kwamen we al veel zangvogels tegen, waaronder snor, kleine karekiet, blauwborst, rietzanger, grasmus, gekraagde roodstaart, nachtegaal en sprinkhaanzanger.

                                                                                             Sprinkhaanzanger

Toen we op de tongplaat aankwamen zagen we al meteen een groepje van 7 groenpootruiter en een aantal gele kwikken. Op de achtergrond riep ook nog eens een koekoek.
Op het paatje naar de hut zagen we nog 3 bosruiters, wat ook meteen me eerste van het jaar waren.

                                                                                                           Bosruiter

Bij de kijkhut hebben we meteen de kijkers op de plas gericht en heel het gebied afgespeurt. Dit leverde nog 3 kleine plevieren, 15 groenpootruiters, 7 bosruiters, 2 zwarte ruiters, 2 oeverlopers, 6 kemphanen, 1 mannetje pijlstaart en nog 3 zomertalingen op.

                                                                                                   Zomertalingen

Naast de hut zat nog een groep gele kwikstaarten waar we nog een engelse kwikstaart tussen konden vinden. Helaas leverde het zoekwerk naar de noordse kwikstaart niet het gewenste resultaat.
Omdat we achter in de bosjes bij de rivier veel zangvogel hoorde namen we het besluit om daar eens heen te lopen. Dat was een goeie keus want het zat er vol met o.a. tuinfluiters, gekraagde roodstaarten, grasmussen, rietgorzen, zwartkoppen enz. Het agresieve geluid  van cetti's zngers galmde ondertussen ook door het gebied. Onder het fotograferen van boerenzwaluwen hoorde ik opeens een schel 'KIE-ah' boven me hoofd, en wist al snel dat dit om een zwartkopmeeuw ging. Bastiaan zag al snel 2 van deze prachtige meeuwen vliegen. Leuk, voor mij weer een nieuwe Biesbosch soort, en mijn 21 zwartkopmeeuw van het jaar.

                                                                                                 Boerenzwaluw

Na alles wat er te zien was goed op de foto gezet te hebben zijn we weer terug naar de fietsen gekeerd, en zijn we richting de pond bij het Kop van't land gegaan. Bij de pond aangekomen stond hij nog aan de overkant, dus was het maar eens tijd om aan lekker in het zonnetje aan de waterkant een bammetje naar binnen te werken. Toen de pont er eindlijk was en we naar de overkant gingen, zagen we nog een pontische meeuw op de rivier dobberen.
Aan de overkant werden we meteen welkom geheten door een mooi mannetje rouwkwikstaart die snel voorbij ons vloog.
We reden nog net op polder Hardehoek toen Patrick al meteen DWERMEEUW riep. En ja hoor, daar vlogen 2 prachtige dwergmeeuwen in zomerkleed over ons heen.
En nog geen honderd meter verderop kwamen we nog een groep van 27 dwergmeeuwen over ons!!!

                                                                                                    Dwergmeeuw
Toen we richting uitkijkpunt de lepelaar reden, kwamen we nog een mooi groepje van 6 zwarte sterns tegen.

                                                                                                     Zwarte sterns

Op het uitkijkpunt zelf ontdekte Patrick met zijn scoop een groep van maarliefs 40 dwergmeeuwen op de plas!!! Helaas zaten de vogels in het tegenlicht en te ver voor foto's.
Voor de rest zaten er nog een aantal groenpootruiters, kluten, kleine plevieren, oeverlopers en visdieven.

                                                                                                              Visdief
Toen we hier na een half uurtje onderhand wel uitgekeken waren, fietste we weer verder richting het gemaal. Langs het dijkje bij Hardehoek vlogen nog 2 lepelaars en zong er nog eens een blauwborst.
Bij het gemaal zelf zat het weer vol met zangers zoals o.a. nachtegalen, gkr. roodstaarten, grasmussen en een paartje roodborsttapuiten.

                                                                                  Mannetje roodborsttapuit

Na ook hier alles gezien te hebben zijn we nog even bij de Petrusplaat wezen kijken. Hier zat helemaal niks op het water. Toen we dus net weer richting de fiets gingen, zag Jefta een prachtige vuurjuffer!

                                                                                                         Vuurjuffer

Bij de fietsen hoorde we nog 2 appelvinken, en na even zoeken ontdekte Patrick een van de vogels die zich prachtig liet zien!!!

                                                                                                         Appelvink

Hierna nog een bezoekje bij de Pannekoek gebracht, maar dat bracht niets opmerkelijks op. Dus zijn we maar weer eens op huis aangegaan, maar dan wel met een korte omweg bij de snackbar :)
Thuis aangekomen nog eens lekker nagenoten van deze prachtige dag!
   



Geen opmerkingen:

Een reactie posten