maandag 20 mei 2013

Noordse nachtegaal

Gister (20-05) kreeg ik net voor kerktijd een sms. Deze bleek afkomstig te zijn van Mary vd Es. Hier stond in noordse nachtegaal tp Biesbosch museum. Oei, het liefst er zo snel mogelijk op af, maar ja de kerk gaat toch voor.
Na kerktijd zo snel mogelijk naar huis gespeerd, ff een boterham na binnen geprokt en samen met Jefta op de fiets gesprongen.
Op waarneming stond helaas wel dat de vogel na kwart voor 11 niet gehoord is, maar ja nooit geschoten is altijd mis. Ook als we de nachtegaal niet zouden zien, is de dag door het heerlijke zonnetje al geslaagd.
Na ongeveer een half uurtje fietsen kwamen we bij het Kop van't land. We waren zeker niet de enige die van plan waren om de biesbosch in te gaan, want er stonden 30 fietsers. Aan de overkant aangekomen zijn we maar meteen naar de plek van de nachtgaal gegaan. Onderweg kwamen we Samuel vd Nat tegen, die ons zij dat de kans er klijn was, omdat de vogel al heel lang niet meer was gehoord.
Toch voor de zekerheid samen met hem naar de ''place to be'' gegaan. Er stonden nog 3 anderen, die ons vertelde dat ze de vogel 10 minuten geleden nog gehoord hadden, dat bracht de burger weer moet! Na gespannen te staan luisteren hoorde we dan na 5 minuten de vogel opeens vlak voor ons in de struiken zingen!!! De vogel liet zich een aantal keer heel duidelijk en vlak voor ons horen!
Gaaf beest, nummer 265 voor nl en 220 op de jaarlijst!
Na de vogel aan aantal keer mooi en duidelijk gehoord te hebben, zijn we samen met Samuel verder gegaan.
Op de petrusplaat kwamen we Ed en Mary nog tegen, dus hun maar ff bedankt voor het door smsen.
Hierna in de polders van werkendam nog gezocht naar leuke kwikken, maar helaas zonder resultaat.
Op Hardenhoek was het water erg hoog, maar we hebben toch nog een aantal groenpootruiters, kluten met jong, lepelaars, visdieven, grutto's, tuereluurs en een mooi mannetje krooneend kunnen vinden.
Toen Jefta en ik bij de Ooievaar gingen kijken, fietste samuel al weer door naar huis. Hier zaten niet echt veel vogels, maar als beginnend planten spotter, viel er veel te beleven. Zo heb ik aan de hand van mijn gids en het forum op waarneming toch nog het een en ander kunnen determineren.

                                                                                    Ringelwikke
                                                                           Dagkoekoesbloem
                                                                            Gewone rolklaver

Net voordat we de afslag naar de pond wilde maken, kwamen we nog een groepje Belgen tegen, die ons op 8 noordse kwikstaarten wezen.
Toen we weer met de pond over waren, gingen we natuurlijk ff langs bij de snackbar. Na wat friet naar binnen gewerkt te hebben, zijn we weer gevuld en verzadigd verder gegaan.
Rond de spoorbrug vonden we nog wat interesanten bloemen, waaronder moerasandijvie en bermooievaarsbek.

                                                                            Moerasandijvie
                                                                           Bermooievaarsbek

Toen we lang het Alblasserbos reden, hoorde we opeens een nachtegaal luidkeels naast ons zingen! Blijft een leuke soort voor in de Alblasserwaard. En de vogel was ook tergelijkertijd een mooie afsluiting van deze prachtige dag.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten