zaterdag 25 oktober 2014

Struinen op Nieuwland en spreeuwen tellen.

Na een ochtendje goed uitgerust te hebben, vanmiddag maar weer eens met Bastiaan, Niek,  Arie-Willem en Jacob richting Nieuwland gegaan.
Nieuwland is eigenlijk nog het enigste spannende ruigte gebied in de Alblasserwaard. Niet dat het zo veel voorstelt, maar we hebben nou eenmaal niks beters.

Met het doel een bokje te vinden struinden we tussen de plassen en het riet door. Al heel snel vlogen er een aantal watersnippen, en nog meer, en nog meer, en nog meer op! Na de zoveelste watersnip vloog er opeens een klein snipje geruisloos op. Meteen waren de 2 grote lichte rugstrepen en korte snaveltje mooi te zien, bokje! Blijven fraaie snippen, en tevens ook me eerste van het najaar.

                                                       Opzoek naar bokje

Voor de rest zagen we nog een fraaie groene specht, 2 zwarte roodstaarten en een grote gele kwikstaart.
Op de nieuwe natuurstuk hoorde we een waterral roepen. Even later zagen Jacob en ik er nog eentje fraai langs de rietkraag lopen. Het speenvarken achtig geluid van deze schuwe vogels hoor je vaak zat, maar zien doe je ze bijna nooit. Best jammer want het zijn eigenlijk prachtige vogels, maar goed het is dan wel weer extra leuk als je er een ziet.

Een bezoekje aan Alblasserbos Oud-Alblas leverde niks noemenswaardigs op. Het was de moeite niet om nog naar huis te fietsen, want binnen een uutje moest ik deze kant toch nog op voor slaapplaats van spreeuwen. Daarom ff wat gedronken, en waarneming afgespeurd bij Arie-Willem.

Tegen een uur of 5 weer op de fiets getapt richting het beroemde Kinderdijk. Niet voor de molens, maar voor de spreeuwen. Vandaag was de landelijke tel dag voor de slaapplaatsen van de spreeuw. Op kinderdijk slapen en al jaren duizenden, dus we waren bijna wel verplicht om te tellen :)

In de anderhalf uur dat we in 4 groepen verspreid over het gebied telde wisten we een mooi aantal van ruim 52.000 spreeuwen te tellen. Echt een prachtig gezicht om hele wolken van spreeuwen sierlijk voor een prachtig gekleurde avondzon tussen de molens te zien vliegen. Een perfect plaatje! Mooi was een slechtvalk, die even achter een wolkje spreeuwen jakkerde, maar niks te pakken kreeg. Pfiew, dat scheelt weer voor de telling, iedere vogel telt :)

Op de terugweg nog een fraai egeltje langs de weg in Alblasserdam. Blijven leuke beesten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten