woensdag 22 oktober 2014

Zeetrek op de Maasvlakte.

Afgelopen nacht raasde er een flinke wind vanuit het NW over Nederland heen. Voor de vogelaars gaat er bij een voorspelling van NW wind meteen een alarmbel rinkelen, zeetrektellen! Doordat de wind uit het NW komt, worden alle vogels op de oceaan door het gat tussen GB en het vaste land geblazen, waardoor ze dan uiteindelijk voor de Nederlandse kust uitkomen.
Gisteren kreeg ik van Richard de vraag of ik vandaag met hem mee wou naar de Maasvlakte. Voor mij geen moeilijke vraag, en het 'ja' antwoord was al snel gegeven.
Aangezien ik nog best wel wat zeesoortjes moet, was dit voor mij de ultieme kans om de 300 te halen, spannend genoeg dus!

Na een korte nacht door al het gedonder buiten stond ik rond 7 uur te wachten bij de Boerenbond. Terwijl ik de komst van Richard afwachtte bedacht ik me hoe vaak ik hier eigenlijk wel niet heb gestaan, wachtend op vervoer naar een of andere zeldzame soort, of voor een leuke dagtrip. Waar zou ik toch geweest zijn zonder de vertrouwde Boerenbond......
Toen Richard, Bastiaan en Patrick voor kwamen rijden snel de scoop en andere uitrusting in de kofferbak gegooid, en gassen maar!

Een klein uurtje later stapte we uit op een woeste en winderige 2e Maasvlakte. De zee was ruiger dan dat ik hier ooit had gezien, echt gaaf! Toen we eenmaal geïnstalleerd stonden tussen de andere vogelaars kon het zeevogelgeweld beginnen!
Ik keek nog maar net door de scoop of er werd met een luide brul dat boven de gierende wind rond de oren  uitkwam 'jager boven de branding' geroepen! Een snelle draai aan de scoop was genoeg om de jager in beeld te krijgen. Al vrij snel was het duidelijk dat het een middelste jager was!! BAM, mijn 300e soort voor Nederland is nu dan eindelijk een feit geworden! De vogel vloog vrij dichtbij laag over de branding, waardoor het juveniele beest mooi te zien was! 
Het duurde niet lang of de volgende jager jakkerde als een raket tussen de hoge woeste golven door, weer een middelste! De anderhalf uur hierna bleef het zo doorgaan, de een na de andere jager bikkelde zich door het woest landschap heen, en soms zelfs in groepjes van 6! Het waren voor het grootse deel allemaal middelste, maar ook zaten er wat kleine en zo nu en dan een grote tussen! Echt heel gaaf!
Het weer was alleen verre van lekker, continu raasde er een knetter harde wind rond je oren, en zo nu en dan ging deze gepaard met regenen. Je moet wat overhebben voor leuke soorten! 
Onze inspanning werd gelukkig wel beloond met heel wat jagers, jan-van-genten, grauwe pijlstormvogel, noordse stormvogel, alk/zeekoet, roodkeelduikers, bonte strandlopers, dwermeeuwen, drieteenmeeuwen enz! Helaas miste ik ook 2 lifers in de vorm van rosse franjepoot en vorkstaartmeeuw, maar goed, je kan niet alles hebben. 

Op een gegeven moment werd de trek minder, en waren wij door de combinatie van redelijk frisse temperatuur, harde wind en regen tot op het bot koud, We besloten daarom om deze telpost te verlaten, en richting de oude telpost op de Maasmond te rijden. 

Na lekker opgewarmd te zijn stapte we uit bij de oude telpost. Hier konden we aanschuiven bij een andere groep tellers, waaronder Harm Blom, Garry Bakker, Chris de Nooijer en Merijn Loeve. Meteen viel ons op dat je hier veel meer in de luwte zit, waardoor het tellen een stuk comfortabeler is. Ik stond nog maar net opgesteld of er wordt opeens 'vaaltje' geroepen! Even voor de niet vogelaars, dit betekend vaal stormvogeltje. Al snel zag dit kleine maar o zo mooie zeevogeltje dapper tussen de golven doorvliegen, super gaaf! De vogel kwam ook nog eens zeer dichtbij langs, waardoor hij echt prachtig te zien was!


                                          Vaal stormvogeltje

Doordat je op deze telpost veel lager zit kon je pas zien hoe enorm ruig de zee was. Continu klapte enorme golven helemaal uit elkaar op de blokkendam, een erg gaaf en indrukwekkend gezicht! 



Voor ons zwom nog een fraaie grote jager, is eens wat anders als alleen maar vliegende vogels. Niet gek veel langer na het eerste vaaltje, werd opeens een 2e vaaltje gevonden. Ook deze liet zich op redelijk korte afstand erg fraai zien, wat blijven het toch fraaie beesten!
De trek kakte helaas aardig in. Maar ondanks dat passeerde met enige regelmaat wat drieteenmeeuwen, en na mijn mening zeer fraaie dwergmeeuwtjes.



                                          Driteenmeeuw

                                          Dwergmeeuw

Het zonnetje begon te schijnen, waardoor de temperatuur lekker omhoogschoot, en we zaten ook nog eens lekker in de luwte. Waarom begonnen we niet meteen hier?
Buiten de comfortabelere omstandigheden vliegen de vogels hier ook veel mooier langs. 
De jagers en stormvogels waren nu echt wel zo'n beetje op. Maar stil was het niet, er vlogen namelijk nog best wel aardig wat groepen steltjes voorbij. Het grootste deel bestond uit bonte strandlopers, die vaak in aardig grote groepen tussen de hoge golven door scheerde. Buiten de ruim 200 bontjes vlogen er ook wat drieteenstrandlopers, zilverplevieren, wulpen, scholeksters, steenlopers, paarse strandloper en een kluut. Niet heel bijzondere soorten, maar wel gewoon leuk om te zien hoe deze relatief kleine vogels toch door de voor hun wat barre omstandigheden door probeerde te komen. 
Op een gegeven moment ziet Bastiaan een steltje aankomen flappen, een blik door de scoop laat mijn hart kloppen als een tierelier, rosse franjepoot!!! De 2e lifer voor de dag is dan ook een feit. De vogel vloog vlak voor de kant langs, en liet zich in het mooie licht prachtig bekijken! Gaaf!

Iedereen keek speurde de zee af, tot dat Richard opeens 2 zangertjes voor ons zag zitten. Dit bleken 2 prachtige strandleeuwerikken te zijn! Gaaf, wat zijn dit toch prachtige en schaarse zangertjes! Zelf kreeg ik helaas geen foto. 

                                          Strandleeuwerik. Foto met dank aan Chris de Nooijer

Opvallend waren ook de grote aantallen eenden en ganzen. Regelmatig kwamen er kleine groepjes middelste zaagbekken voorbij, en grote groepen rotganzen. Rotgans passeerde ons vandaag echt met honderden te gelijk. Gaaf gezicht om zo'n grote lijn ganzen dan laag over zee te zien vliegen. Ook een leuke extra was een fraaie groep van 70 kleine rietganzen!

                                          Rotgans

Helaas kwam er een grote bui aan, waardoor we toch maar even de auto in kropen. Het zag er naar uit dat de bui nog wel even ging duren. Dus namen we het besluit om een stukje verderop bij de meeuwen te kijken die we al vanaf de post zagen. Dit bleek een goede keus, hier zagen we namelijk een aantal fraaie dwergmeeuwtjes tussen de dammen in jagen, erg fraai! Ook lieten zich hier een aantal drieteenmeeuwen leuk bekijken. 

                                          Drieteenmeeuwen (adult rechts, juveniel links)

De regen werd minder, en in de verte begon er een lichte lucht aan te komen. Tijd om weer terug te keren richting de post. Hier kwam Herman vd Brand aangereden, die ons vergezelde in de zoektocht naar de zeemannen. Helaas was het zeer rustig, en kwam er op een roodkeelduiker en wat dwergmeeuwtjes na niets noemenswaardigs over. Even was het spannend toen Bastiaan een vorkstaartmeeuw dacht te zien, maar helaas was het er geen. Toen er dan iemand aankwam met het bericht dat er een stukje verderop 3 rosse franjepoten zaten, waren we dan ook zo weg. 
Aangekomen op de aangewezen plaats kwamen we Hans tegen, die vertelde dat de vogels net met een dwergmeeuw weg waren gevlogen. Jammer, had leuk zijn geweest......
Toen we terug naar de auto liepen zag ik nog een mooie eider zwemmen. Herman had de vogel ook in beeld, maar keek net iets beter dan ik. Hij zag namelijk een rosse franjepoot zwemmen! Na even zoeken bleek het er niet een te zijn, maar ging het hier om 5 vogels! Erg gaaf! Zo heb je ze niet, en zo heb je er 6 op een dag! Deze merkwaardige maar zeer fraaie steltlopertjes lieten zich leuk bekijken, terwijl ze het typische draaiende gedrag van een franjepoot vertoonden. Ik blijf het apart vinden dat een steltlopertje kan zwemmen....






                                          3 In een beeld.

Wat zijn het toch een fantastische vogels om naar te kijken! Rosse franjepoot is trouwens me eerste lid van de familie der franjepoten. Altijd wou ik er al eentje zien, nu 6 op een dag, helemaal super! Na deze gave waarneming besloten we niet meer verder te gaan tellen (dom, wat later vloog er een kleinste jager langs de post), maar richting het Oostvoornse meer te gaan. 

Het meer zat bomvol met futen. Tussen de futen zwom een aardig grote groep van 32 dodaarsjes en wat middelste zaagbekken.. Tussen het riet sloop nog een waterral, in de struik zat een ijsvogel, langs het slik liepen wat groenpootruiters, tureluurs en een fraaie kleine zilverreiger. Kortom, leuke plek om de dag mee af te sluiten. 

Ook de 3e keer Maasvlakte deze week was weer een groot succes. Met 2 lifers, en een hele hoop andere leuke soorten! Hartelijk dank aan Richard Slagboom!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten