zaterdag 4 oktober 2014

Prachtige telling op de Euro Birdwatch!

Het is weer het eerste weekend van oktober, niks bijzonders zou je zeggen...... Maar voor de meeste vogelaars licht dat toch net iets anders. Het is namelijk het weekend van de Euro Birdwatch! Ieder jaar is er in het eerste weekend van oktober een dag waar op alle telposten uit heel Europa bemand worden, en de trekvogels genoteerd worden: de Euro Birdwatch.

Als Jefte en ik kwart voor 7 de deur uitstappen is het nog donker. Terwijl de bosuilen nog roepen binden we de scoop en het statief achterop de fiets, waarna we koers zetten richting Arie-Willem. Een klein halfuurtje later vertrekken we vanuit Oud-Alblas richting Kinderdijk. 

Toen het eindelijk een beetje licht begon te worden stonden CornĂ© + buurjongetje, Harm-Jan, Arie-Willem, Jefta en ik gereed met scoopen, kijkers, tikkers en een schrift in de aanslag. Het weer was prima  geen misten zuide-oostewind, dus het kon nog wel eens leuk worden.....
Het duurde niet lang of de eerste zanglijsters en graspiepers konden al genoteerd worden. Het waren er niet zomaar een paar, maar het waren er echt honderden! Totaal telde we deze dag 3518 graspiepers en 628 zanglijsters! Tussen de grasjes en zangen, vlogen ook zo nu en dan andere neven en nichten in de vorm van merels, koperwiek, 9 grote lijsters, boompiepers en waterpieper mee! Leuk, dit waren me eerste koperwieken en waterpieper van het najaar!

In de loop van de ochtend begonnen ook andere zangers in steeds grotere aantallen te vliegen. Vooral kneu(464), vink(2968), spreeuw(2926) en veldleeuwerik(1021) kwamen zo nu en dan in behoorlijke aantallen langs zetten! Ook kwamen soorten als witte kwikstaart, boerenzwaluw, houtduif en sijs ook regelmatig langs, alleen dan in wat kleinere aantallen. Buiten leuke aantallen zaten er ook de zogenoemde krenten in de pap. Soorten als boompieper(6), boomleeuwerik(1), buidelmees(3!), baardman(8tp, 4ov) en keep(7) zijn dan ook wel het noemen waard.

Later op de ochtend en in de loop van de middag zwakte het aantal zangers af. De ganzen, eenden, stelten en rovers kwamen daar in tegen wel meer op gang. De aantallen waren dan misschien niet zo hoog, maar ook niet verkeerd. Regelmatig kwamen er groepjes kolganzen, grauwe ganzen en smienten over. Leuk waren nog 14 toendrarietganzen die tussen de kollen vlogen. 
Aan stelten was het redelijk rustig, maar toch wisten we in het totaal 1 goudplevier, 2 bonte strandlopers, 3 witgat, 6 kemphaan, 22 watersnip en 190 kieviten te noteren.

Het duurde lang voordat de roofvogels een beetje op gang kwamen. Het was nou niet echt een super dag op het gebied van roofvogels, maar met 2 smelleken, 1 boomvalk, 1 slechtvalk(tp), 1 visarend, 1 torenvalk, 2 sperwer, 1 bruine kiekendief en 14 buizerd hebben we natuurlijk ook zeker niets te klagen!

Rond half 4 wast het zo'n beetje stil gevallen, en braken we na 7,5uur geteld te hebben de boel maar af, om maar weer eens richting huis te gaan. Al met al een prachtige dag met een mooi aantal van 13.552 vogels, verdeeld over 65 soorten! Prachtig fenomeen die vogeltrek!

Voor de complete telling zie: http://www.trektellen.nl/trektelling.asp?telpost=180&land=1&site=0&datum=20141004&taal=1

Geen opmerkingen:

Een reactie posten